Categorie: Beveren Uitgelezen
Jaar: 2015

Hits: 3073

Samenvatting

Geschreven door

Het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert is een grensoverschrijdend cultureel samenwerkingsproject, met als participerende gemeenten Beveren, Destelbergen, Kruibeke, Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, en Hulst. Daarnaast is ook het Reynaertgenootschap lid en neemt Toerisme Waasland het secretariaat waar. Het project werd in 1996 in Hulst boven de doopvont gehouden. Het doel van deze samenwerking van de partners in het Land van Reynaert is streven naar een gezamen-lijke promotie van de streek en van het verhaal van Van den vos Reynaerde (zie: www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos).

In dit kader zag in 1999 een eerste stripalbum het licht, getiteld Reynaert de Vos en uitgegeven in een oplage van 5.000 exemplaren. Marcel Ryssen schreef hiervoor een bewerking naar het Comburgse Reynaerthandschrift, Kris de Roover tekende er plaatjes bij en Rik Van Daele zorgde voor het nawoord. Een tweede druk verscheen in 2007 op 4.000 exemplaren. 

De nieuwe strip Foxy-Van de Vos Reynaert 2.0 vertaalt het epos over de schurkenstreken van de vos naar de 21ste eeuw.
In 2015 schreef de gemeente Hulst, vorig jaar voorzitter van het Intergemeentelijk Project, een wedstrijd uit om een nieuw stripverhaal te creëren rond het Reynaertverhaal, een “Reynaert 2.0”. De opdracht bestond erin om een hedendaagse, herkenbare versie neer te zetten van het bekende dierenepos, waar ook de jeugd zich in zou kunnen vinden. Zo moesten de bossen en woestenij van de middeleeuwen plaats maken voor het verstedelijkt gebied tussen Gent en Antwerpen. 

Dit stripproject werd begeleid door Rik Van Daele, Hilde Reyniers, en Sterra Van de Walle (gemeente Hulst). Deze wedstrijd werd gewonnen door VIZID, in het echte leven de Gentse illustrator David Audenaert die opgroeide in Eksaarde. Hij doopte Reynaert om tot Foxy.

Zijn debuutalbum is een vlot lezend stripverhaal waarbij het gekende verhaal, met alle bekende personages, overgoten werd met een flinke scheut 2016-saus. Het Waasland krijgt als decor een prominente rol. Op subtiele wijze smok-kelt de tekenaar enkele Wase trekpleisters in zijn verhaal, zoals o.a. ook de Waaslandhaven.
De aloude Wase schurk Foxy woont nu in de stad, en heeft een auto. Hij is verveld tot een hedendaagse slechterik, die zich bedient van de moderne communicatiemiddelen om z’n slag te slaan. Het verhaal begint wanneer hij na een bewogen nacht ontwaakt in de kerkers van het kasteel van King Nobel, uitbater van een nachtclub en de meest beruchte maffiabaas die het Waasland ooit kende.

De strip Foxy werd op vrijdag 11 december 2015, tijdens de Hulster kerstmarkt, officieel gelanceerd. Het is uitgegeven in kleur, op A4-formaat en met een hardcover, en is gedrukt in een oplage van 6.000 exemplaren. Het is voor 7 euro verkrijgbaar in de toeristische diensten van het Waasland, en in enkele lokale boekhandels en stripzaken.

Zie ook:
https://www.facebook.com/Foxy-De-vos-Reinaert-108173702533906.

Datum toegevoegd:

U moet aangemeld zijn als abonnee om een reactie te kunnen schrijven.

Beveren in Beeld