Categorie: Beveren Uitgelezen
ISBN: 978-94-014-4324-1
Jaar: 2019

Hits: 1144

Samenvatting

Geschreven door

Opkomst en neergang van de familie Vijd, de machtige mecenas achter het Lam Gods

Het Lam Gods is niet alleen een hoogtepunt van de schilderkunst waar al eeuwenlang een zweem van mysterie rond hangt. Het was ook het afscheid van de ambitieuze turfhandelaarsfamilie Vijd, die zich in korte tijd had opgewerkt tot de elite van het Bourgondische Vlaanderen. De Vijds vochten in de Gentse Opstand (1379-1385), waren vriend aan huis bij Filips de Goede en speelden een rol in het leven van Jacoba van Beieren. Ze leverden burchtvoogden, schepenen en militairen. Tegelijk was het een familie als alle andere, die te kampen kreeg met verlies, verdriet en teleurstelling.

Wandel in deze minutieus gedocumenteerde historische roman door de straten van het middeleeuwse Gent, tussen handelaars, schippers en edellieden. Snuif de geuren op van de overstroomde Beverse polders en de bouwplaats van de Sint-Janskerk, de huidige Sint-Baafskathedraal. Vang een glimp op van de belangrijkste hoven van het Bourgondische rijk. En gluur binnen in de ateliers van Hubert en Jan van Eyck, de grootste kunstenaars van hun tijd.

Leef vooral mee met twee generaties van een fascinerende familie die bij momenten genadeloos, bij momenten kwetsbaar, een plaats in de wereld zocht. En die, geconfronteerd met de eindigheid van alles waarvan ze droomden, vooral niet vergeten wilde worden.

Jonas Bruyneel, Vijd: het verdriet van het Lam Gods, uitg. Lanno, 2019, 254 p. , ISBN 978-94-014-4324-1

Verkrijgbaar via boekhandel, online te bestellen 

 

Datum toegevoegd:

U moet aangemeld zijn als abonnee om een reactie te kunnen schrijven.

Beveren in Beeld