Nieuwsberichten

Stationswandeling Beveren - Melsele

Deze wandeling, waarbij je de keuze hebt om ofwel de volledige 10 km te wandelen of in Melsele terug te keren met de trein of voor de geoefende wandelaars verder richting Zwijndrecht wandelt door gebruik te maken van de wandelgids "Stationswandeling tussen Melsele en Zwijndrecht". Er zijn in totaal vier stationswandelingen uitgewerkt die je meenemen langs het voor Beveren belangrijk spoorpatrimonium.

Ondervoorzitter Kevin Poschet schrijft een boek

KevinPoschet2Waarom dit boek?

Vandaag rust de Graventoren van Rupelmonde ietwat verdoken in de Scheldevallei. Weinig doet nog vermoeden dat eens een machtige waterburcht van de graven van Vlaanderen zich hier verhief. Tussen de 12de en de 17de eeuw waakte haar garnizoen over de Scheldegrens en onderwierp de tollenaar het scheepverkeer aan de gehate tol van Rupelmonde. Binnen haar muren herbergde de graaf zijn troepen in tijden van oorlog, borg hij zijn meest waardevolle documenten op en liet hij zijn politieke tegenstanders verdwijnen.  

Vandaag rust de Graventoren van Rupelmonde ietwat verdoken in de Scheldevallei. Weinig doet nog vermoeden dat eens een machtige waterburcht van de graven van Vlaanderen zich hier verhief. Tussen de 12de en de 17de eeuw waakte haar garnizoen over de Scheldegrens en onderwierp de tollenaar het scheepverkeer aan de gehate tol van Rupelmonde. Binnen haar muren herbergde de graaf zijn troepen in tijden van oorlog, borg hij zijn meest waardevolle documenten op en liet hij zijn politieke tegenstanders verdwijnen.  Het boek neemt u op onderhoudende wijze mee door bijna negen eeuwen lokale en internationale geschiedenis, gaande van het vroegste ontstaan tot het laatste restant in de huidige Graventoren, langs politieke schandalen, familietwisten en feodale machtsstrijd. Het kadert de burcht van Rupelmonde binnen de verschillende militaire reorganisaties van het graafschap Vlaanderen en gaat dieper in op de rol die haar burchtvoogden daarbij speelden. De auteur boort voor het eerst in bijna 150 jaar een massa aan nieuw archiefmateriaal aan en verzamelde zowel gekende als nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen. Kevin Poschet (°1983) is historicus en auteur van verschillende artikels over middeleeuwse kastelen en lokale geschiedenis. Hij is tevens gids voor de gemeente Kruibeke. Verder is Kevin Poschet ook ondervoorzitter van onze Heemkundige Kring een link met Beveren is dan ook niet ver te zoeken. We steunen hem dan ook graag met dit initiatief.

Voorintekenen kan vanaf nu!

Teken nu tot en met 31/03/2018 in op het boek “Geheimen van het Gravenkasteel” aan het voordeeltarief van €19,50 in plaats van €24,50. U ontvangt een uitnodiging voor de officiële voorstelling van het boek en bijhorende tentoonstelling in de watermolen van Rupelmonde, waar het boek kan worden afgehaald (21-22/04/2018). Voorintekenaars worden eveneens vermeld in het boek. Afhaling kan vanaf 23/04/2018 eveneens in het museum van de Heemkundige Kring Wissekerke na afspraak. 

Hoe bestellen? 

Mail uw naam, adres en voorkeur van afhaling door naar gravenburcht@gmail.com en schrijf €19,50 over op rekeningnummer BE57 7410 1117 2335 met vermelding van uw naam. Opgelet, uw bestelling is pas compleet na ontvangst van uw betaling. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent de publicatie en tentoonstelling op https://www.facebook.com/Rupelmonde/

Beveren in Beeld