Nieuwsberichten

Ondervoorzitter Kevin Poschet schrijft een boek

KevinPoschet2Waarom dit boek?

Vandaag rust de Graventoren van Rupelmonde ietwat verdoken in de Scheldevallei. Weinig doet nog vermoeden dat eens een machtige waterburcht van de graven van Vlaanderen zich hier verhief. Tussen de 12de en de 17de eeuw waakte haar garnizoen over de Scheldegrens en onderwierp de tollenaar het scheepverkeer aan de gehate tol van Rupelmonde. Binnen haar muren herbergde de graaf zijn troepen in tijden van oorlog, borg hij zijn meest waardevolle documenten op en liet hij zijn politieke tegenstanders verdwijnen.  

Vandaag rust de Graventoren van Rupelmonde ietwat verdoken in de Scheldevallei. Weinig doet nog vermoeden dat eens een machtige waterburcht van de graven van Vlaanderen zich hier verhief. Tussen de 12de en de 17de eeuw waakte haar garnizoen over de Scheldegrens en onderwierp de tollenaar het scheepverkeer aan de gehate tol van Rupelmonde. Binnen haar muren herbergde de graaf zijn troepen in tijden van oorlog, borg hij zijn meest waardevolle documenten op en liet hij zijn politieke tegenstanders verdwijnen.  Het boek neemt u op onderhoudende wijze mee door bijna negen eeuwen lokale en internationale geschiedenis, gaande van het vroegste ontstaan tot het laatste restant in de huidige Graventoren, langs politieke schandalen, familietwisten en feodale machtsstrijd. Het kadert de burcht van Rupelmonde binnen de verschillende militaire reorganisaties van het graafschap Vlaanderen en gaat dieper in op de rol die haar burchtvoogden daarbij speelden. De auteur boort voor het eerst in bijna 150 jaar een massa aan nieuw archiefmateriaal aan en verzamelde zowel gekende als nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen. Kevin Poschet (°1983) is historicus en auteur van verschillende artikels over middeleeuwse kastelen en lokale geschiedenis. Hij is tevens gids voor de gemeente Kruibeke. Verder is Kevin Poschet ook ondervoorzitter van onze Heemkundige Kring een link met Beveren is dan ook niet ver te zoeken. We steunen hem dan ook graag met dit initiatief.

Voorintekenen kan vanaf nu!

Teken nu tot en met 31/03/2018 in op het boek “Geheimen van het Gravenkasteel” aan het voordeeltarief van €19,50 in plaats van €24,50. U ontvangt een uitnodiging voor de officiële voorstelling van het boek en bijhorende tentoonstelling in de watermolen van Rupelmonde, waar het boek kan worden afgehaald (21-22/04/2018). Voorintekenaars worden eveneens vermeld in het boek. Afhaling kan vanaf 23/04/2018 eveneens in het museum van de Heemkundige Kring Wissekerke na afspraak. 

Hoe bestellen? 

Mail uw naam, adres en voorkeur van afhaling door naar gravenburcht@gmail.com en schrijf €19,50 over op rekeningnummer BE57 7410 1117 2335 met vermelding van uw naam. Opgelet, uw bestelling is pas compleet na ontvangst van uw betaling. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent de publicatie en tentoonstelling op https://www.facebook.com/Rupelmonde/

60 jaargangen later...

JaargangI1958grootIn 1957 werd de Hertogelijke Heemkundige Kring het Land van Beveren vzw gesticht en in 1958 rolde het eerste tijdschrift "Het Land van Beveren" van de pers. 

Vandaag, 26 maart 2017, wordt dit gevierd door het tijdschrift, het logo en de website in een nieuw jasje te steken.

Als extraatje kan het eerste tijdschrift, JAARGANG I Nr.1, digitaal geraadpleegd worden. Onze webmaster  heeft het als Easter Egg op onze website verstopt, kan jij het vinden?

Beeldend kunstenaar Georges Staes overleden

Georges Staes Beeldend kunstenaar BeverenMet droefheid hebben we afgelopen week het nieuws ontvangen dat George Staes, beeldend kunstenaar, op 89-jarige leeftijd overleden is. Georges, geboren op 22 augustus 1927,echtgenoot van wijlen Simonne De Meersman, gewezen gastprofessor aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten,  ere-leraar Stedelijke Academie voor Schone Kunsten - Sint-Niklaas en gedecoreerd met Gouden Palmen van de Kroonorde. We kennen Georges als een aimabele man, gedreven door kunst en iemand die uren kon vertellen over de geschiedens van de 'Nieuwe Parochie' (Thijskenshoekwijk) waar hij opgroeide en later in de Middenheide zijn atelier had. Georges overleed op 16 februari 2017 te Beveren. De tijd heeft ons Georges ontnomen, maar zijn herinneringen blijven in Beveren en ver daarbuiten. We zijn hem eeuwig dankbaar. De uitvaartplechtigheid is op zaterdag  25 februari 2017 om 15.00 uur in de aula van het crematorium Heimolen,  Waasmunsterse Steenweg 13 te Sint-Niklaas.  Samenkomst en mogelijkheid tot condoleren in de aula vanaf 14.30 uur.  Naar zijn wens zal de asverstrooiing plaatsvinden in intieme kring. We zijn met onze gedachten bij zijn kinderen, familie en vrienden.

facebook_page_plugin
Volg ons op Facebook!

Login enkel voor wie een abonnement heeft op het tijdschrift.

Gelieve uw naam en voornaam in het veld naam in te vullen en uw lidnummer in het veld gebruikersnaam. Het lidnummer vindt u terug op de enveloppe van het tijdschrift.

Bedankt voor uw registratie, de webmaster kijkt deze registratie na en zal deze zo spoedig mogelijk goed- of afkeuren. U zal hiervan een e-mailontvangen.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd